Cunoscut compozitor de muzica usoara, [intlink id=”236″ type=”post”]cantaret[/intlink] si instrumentist, a fost liderul formatiei rock romanesti Sincron, infiintata in 1964 si destramata in 1978, „La începutul carierei mele, la debutul formaţiei Sincron, nu aveam voie să facem altceva decât ce doreau comuniştii. Am fost nevoit să apelez la prelucrări folclorice ca să le închidem gura. Toate evenimentele sociale se răsfrâng în arta artistului. Nu poţi să treci pe lângă.Totul are o repercusiune bună sau rea asupra artei pe care o faci. Despre muzica de astăzi pot spune că este eterogenă. În general, a cam luat-o razna. În primul rând televiziunile, unde se vorbeşte antiromâneşte, unde totul este în limba engleză. Încep să nu ne mai placă părinţii noştri, dar dacă totuşi ne-am născut în ţara asta ar trebui să fim aproape de pământul acesta. Ca şi artist, în primul rând ai nevoie de har pe care nu poţi să-l iei de undeva, din eter. Pe acesta ţi-l dă Dumnezeu. Fără el eşti nimeni. După aceea urmează munca. După cum se ştie, 99% sudoare şi restul talent… De fapt, dacă nu există [intlink id=”236″ type=”post”]talent[/intlink], degeaba e sudoare. Inspiraţia este legată întotdeauna de un sentiment. Dacă ai un sentiment faţă de ceva – natură, iubire, dragoste… de aici iese seva inspiraţiei. Nu se scrie mecanic… te adresezi unor lucruri importante din viaţă. Cele mai frumoase piese de dragoste sunt cele care pornesc de la suferinţa pe care ai trăit-o la un moment dat.”care a acompaniat cantarete celebre precum Anda Calugareanu, Pompilia Stoian, Margareta Paslaru sau Corina Chiriac.
Cornel Fugaru a facut numeroase turnee in strainatate, a facut parte din jurii nationale de concursuri de muzica usoara, a sustinut numeroase concerte si recitaluri la televiziune, a aparut ca interpret in filme – „Opt minute de vis” (1966), regia Mihai Constantinescu; „Opt exercitii de 625 de linii” (1967), film TV; „Împuscaturi pe portativ” (1967), regia Cezar Grigoriu – si a scris si muzica de film pentru pelicule precum „Brezaia”, „Cici”, Cei 4 M”, „Oaca si Boaca”.
A adaptat numeroase melodii populare romanesti, precum „Ducea rufele la rau”, „Pe langa plopii fara sot”, „Alunelul”, „Jocul fetelor”, „Sarba munteneasca”, „Haulita de la Gorj”.
Printre cele mai cunoscute piese compuse de el se numara „Nu sunt sclavul tau”, „Eu nu mai sunt cel de ieri” sau „Am ales nemarginirea”. Multe dintre piesele compuse de el au fost pe versurile sotiei sale, Mirela Fugaru cu care are un copil, Vlad Fugaru.
De-a lungul carierei a primit numeroase premii la festivaluri precum cel de la Sofia (1968), Poznan (1978), Mamaia (1983 si 1986), Australia (1997 si 1998), dar si premii ale Uniunii Compozitorilor din Romania (1988, 1990, 1995).
În ultimii săi ani de activitate, Cornel Fugaru a fost îndrumător pentru tinerele talente (copii). A avut o mare nemulţumire: protejaţii lui erau aplaudaţi doar în străinătate.
„Am făcut un Festival Internaţional în ţara asta care timp de patru ani a fost cel mai mare din lume, şi nu numai printre festivalurile de copii. Când am încercat să reiau acest lucru, pentru că totul depinde de bani, nimeni nu a întins nici o mână. Chiar dacă e vorba despre ţara noastră, când e vorba despre cultură nimeni nu face nimic. Cel mai mult îmi doresc să lansăm aceşti copii şi dacă cineva iubeşte arta şi copiii să întindă o mână şi să putem face un lucru bun pentru aceştia.”
Compozitorul Cornel Fugaru a murit, miercuri, 13 iulie 2011 la ora 13.50, la Spitalul Clinic de Urgenţă Elias din Bucureşti, unde era internat din cauza unei maladii cronice grave.„Bine e să lăsăm ceva în urmă: copii şi profesie. Am avut impresia că timpul a trecut destul de repede; munca te ţine pe picioare şi dacă ai un scop clar în viaţă atunci nu simţi trecerea timpului, doar la un moment dat când o să înceapă să-ţi scârţâie câte ceva. (…) Dacă ai puterea de a munci poţi să exişti; numai prin muncă şi prin dragoste exişti! Altfel, totul e searbăd. Sigur că înaintarea în vârstă este o povară, mai adaugi în sacul din spatele tău încă o greutate: anul care a trecut. Cine n-ar vrea să se întoarcă şi să oprească timpul? M-aş întoarce acum 40 de ani pentru că atunci am început adevărata viaţă, o data cu această profesie extraordinară şi nu aş face altceva în afară de muzică. Numai muzică! A fost visul meu din copilărie! Eşti trist şi când trece o clipă în plus, de aceea se spune: «a trecut un minut, a trecut o clipă ca şi cum ar fi fost un an». Regrete nu prea sunt, nu am de ce, tot ce mi-am propus am realizat. (…) Eu sunt un tip penetrant, adică îmi place să lupt şi, deşi, sunt un timid, sunt în acelaşi timp un luptător împlinit.”
Prietenii si colegii si-au exprimat regretul pentru pierderea suferita de muzica romaneasca in urma disparitiei lui Cornel Fugaru.
„Cu regret nemarginit am mai pierdut un prieten si coleg. Cornel a fost unul dintre cei mai marei [intlink id=”199″ type=”post”]compozitori[/intlink] pe care Romania i-a avut din Generatia de Aur. Am avut privilegiul sa ma numar printre solistii care i-au cantat melodiile superbe si de neuitat. Ce pierdere urisasa si de neinlocuit.” Elena Carstea, citata de Libertatea.ro
„Cornel a fost in primul rand un mare artist, un dechizator de drumuri in muzica usoara romaneasca, un compozitor extraordinar, un om plecat asupra meseriei, cu un profesionalism extraordinar.” Alexandru Arsinel
„Regret imens si speram sa nu se intample inevitabilul. Imi pare rau de el ca om si ca muzician. Tinerea mea a fost legata de grupul Sincron, unde el era lider.” Mihai Constantinescu
„Era un om foarte cald si foarte dragut. A avut un rol foarte important in debutul meu, in pregatirea mea. Este unul dintre oamenii care mi-au marcat [intlink id=”183″ type=”post”]cariera[/intlink]. Imi pare foarte rau. Condoleante familiei”, Carmen Trandafir
” Ne vom întâlni într-un duet mai bun”,Margareta Paslaru
Cateva videoclipuri : video 1 , video 2 , video 3