AC/DC – trupa de neadaptati social

Trupa AC-DC  Trupa AC/DC a fost infiintata in decembrie 1973, in Australia de chitaristul Malcolm Young, dupa ce parasise trupa Velvet Underground. A observat toate beneficiile pe care le poate avea statutul de star rock atunci cand fratele sau, George Young a atins succesul pe cand canta in trupa The EasyBeats, in 1960. Si-a dorit foarte mult sa calce pe urmele fratelui sau mai mare, George. De aici, si motivatia lui Malcolm Young. Observandu-l pe fratele sau mai mic, Angus, care la 15 ani era deja un chitarist talentat, l-a ales drept chitarist principal al trupei. Deoarece Angus inca era elev, sora sa i-a sugerat sa poarte uniforma scolara pe scena. Asa a si facut, iar in timp aceasta imagine a devenit marca sa inregistrata.  AC/DC a trecut prin multe schimbari de componenta in primul an de existenta, dar cand au inceput sa aiba parte de concerte peste tot in Australia, trupa era alcatuita in principal de: Dave Evans (voce), Rob Bailey (bass), Peter Clark (tobe) si ce doi frati Young – Malcolm si Young (ambii – chitara). Primul single l-au inregistrat in anul 1974, numit Can I Sit Next to You Girl, nu mult mai tarziu incepand inregistrarile pentru albumul de debut, High Voltage, dar inainte de asta, Clark si Bailey au fost scosi din trupa. Trupa s-a mutat in Melbourne, unde Phil Rudd este adus pentru postul de baterist si Mark Evans – basist. Bon Scott, soferul trupei devine solist pt AC/DC dupa ce Dave Evans, in urma unei dispute cu cei doi frati Young, refuza sa urce pe scena. Au intrat in studio la un scurt interval dupa acel concert.

AC/DC lanseaza 2 albume High Voltage si TNT in Australia, in anii 1974, respectiv 1975. In urmatorul an, 1976, trupa a lansat un material si in SUA si UK, continand piese de pe ambele albume lansate in tara lor natala. Imaginea lui Scott a fost benefica pentru trupa, aceasta fiind considerata o trupa haioasa, amuzanta, salbatica, nebuna si violenta, in timp ce Scott era etichetat public drept »neadaptat social». Acestea nu au facut decat sa creasca popularitatea trupei. La acea vreme , hard-rock-ul crestea tot mai mult in popularitate, iar AC/DC se incadra de minune in acest curent. Dupa turneul de promovare, trupa reintra in studio pentru a inregistra urmatorul album Dirty Deeds Done Dirt Cheap, care a fost lansat la sfarsitul anului. La inceputul anunului 1977, Evans paraseste trupa si este inlocuit de Cliff Williams, iar in toamna anului 1977, AC/DC lanseaza albumul Let There Be Rock, care le aduce succesul si in topurile din SUA. Albumul Powerage, lansat in primavara anului 1978, le-a marit numarul de ascultatori, nu in mica masura si datorita concertelor foarte dinamice (concerte ce au fost capturate pe albumul live If You Want Blood, You»ve Got It, in 1978).

Consacrarea trupei a venit in anul urmator, odata cu lansarea albumul Highway To Hell, care a ajuns pana pe locul 17 in SUA, si locul 8 in UK, devenind primul album al trupei care s-a vandut in peste 19 milioane de copii in SUA, si in lumea intreaga numarul depasind 42 de milioane de copii vandute. Cand lucrurile pareau ca se aranjasera, viitorul trupei devine incert atunci cand Bon Scott este gasit mort, pe 20 februarie 1980; conform raportului oficial excesul de alcool i-a fost fatal. In luna urmatoare, este adus Brian Johnson pentru a incerca inlocuirea lui Bon Scott. O luna mai tarziu, acelasi an – 1980, trupa inregistreaza albumul Back In Black, considerat unul dintre cele mai bune albume AC/DC.

In urmatorii ani, AC/DC devine una dintre cele mai mari trupe rock din lume, albumul For Those About to Rock We Salute You (1981), urcand tot mai sus in topurile americane. In 1982, Phil Rudd paraseste grupul australian, fiind inlocuit de un tanar in varsta de doar 20 de ani – Simon Wright (care a participat la realizarea a 3 albume de studio – Fly On The Wall, Who Made Who, si Blow Up Your Video). Mai tarziu acest tanar este inlocuit cu Chris Slade, cu care AC/DC a inregistrat un singur album (The Razor’s Edge). AC/DC intra intr-o perioada mai putin fasta dupa albumul Flick Of The Switch, 1983, dar revin in 1990 cu albumul The Razor’s Edge, care a adus cu sine hit-ul Thunderstruck.

Desi albumele nu mai ieseau ca la sfarsitul anilor ’70 – inceputul anilor ’80, trupa si-a mentinut statutul sau prin turnee internationale. Phil Rudd se intoarce in trupa, si participa la inregistrarea unui nou album. In toamna anului 1995, trupa lanseaza albumul Ballbreaker. Produs de Rick Rubin, acest album a avut parte de cele mai bune recenzii din toata cariera trupei AC/DC. Iar in anul 2000, trupa se intoarce pe scena muzicii rock cu albumul Stiff Upper Lip. In iulie 2003, alaturi de Rolling Stones, AC/DC sunt cap de afis si canta intr-un concert in fata a peste 450.000 persoane in Toronto, Canada. In 2004, respectiv 2005 apar inregistrarile video din concerte sub titlurile Toronto Rocks, respectiv Family Jewels. Dupa atatia ani, trupa este inca un nume important pe scena muzicii rock, iar fanii inca pot striga catre idolii lor – »We Salute You».

DISCOGRAFIE AC/DC

Albume LP
High Voltage (Aus.) – Feb 1975
T.N.T. (Aus.) – Dec 1975
High Voltage – Sep 1976
Dirty Deeds Done Dirt Cheap (Aus.) – Sep 1976
Dirty Deeds Done Dirt Cheap – Nov 1976 Europe/1981 US
Let There Be Rock (Aus.) – Mar 1977
Let There Be Rock – Iun 1977
Powerage – Mai 1978
Highway to Hell – Iul 1979
Back in Black – Iul 1980
For Those About to Rock – Nov 1981
Flick of the Switch – Aug 1983
’74 Jailbreak – Oct 1984
Fly on the Wall – Iun 1985
Who Made Who – Mai 1986
Blow Up Your Video – Ian 1988
The Razors Edge – Sep 1990
Ballbreaker – Sep 1995
Volts – Nov 1997
Stiff Upper Lip – Feb 2000

Live
If You Want Blood You’ve Got It – Oct 1978
Live – Oct 1992
Live: 2 CD Collector’s Edition – Oct 1992
Live from the Atlantic Studios – Nov 1997
Let There Be Rock: The Movie – Nov 1997

Articol preluat de RadioDecibel Tecuci de pe:  Rockul.info  , foto: pixmule.com

Lasă un răspuns