Grupului Genesis – fenomen al muzicii progresive si art rock

genesis  Unul dintre cele mai de succes fenomene rock ale anilor ’70, ’80 si ’90, longevitatea grupului Genesis a fost depasita doar de grupuri precum the Rolling Stones sau the Kinks, pe tot acest parcurs trupa reprezentand un podium de lansare a unor superstaruri precum Peter Gabriel sau Phil Collins. Bazele grupului au fost puse incepand cu Garden Wall, o trupa fondata in 1965 la liceul Charterhouse School din Godalming de catre tinerii de numai 15 ani, Peter Gabriel si Tony Banks. In acelasi liceu colegii lor Michael Rutherford si Anthony Phillips faceau parte dintr-o alta trupa numita Anon. Cele doua grupuri au fuzionat dupa terminarea studiilor, Gabriel, Banks, Rutherford si Phillips, alaturi de bateristul Chris Steward constituindu-se in grupul numit the New Anon si inregistrand un demo compus din 6 cantece, scrise in intregime de catre Rutherford si Phillips.   Producatorul Jonathan King le-a descoperit muzica si a facut tot posibilul ca trupa sa continue sa lucreze in studio pentru a-si imbunatati sunetul. Tot King este de asemenea responsabil de schimbarea numelui in Genesis. Prima sesiune de inregistrari pentru Genesis este datata decembrie 1967. Melodia cu care au debutat este „The Silent Sun”, lansata in februarie 1968, insa fara sa atraga atentia unui segment major de public. Un al doilea cantec este „A Winter”s Tale”, inregistrat imediat dupa plecarea lui Chris Steward. Inlocuitorul sau, John Silver, apare chiar la timp pentru a participa in vara la primele inregistrari de studio pentru primul LP Genesis. Ulterior King va suprapune pieselor trupei un acompaniament orchestral, pentru a forma un sunet asemanator lui Moody Blues, albumul rezultat fiind intitulat „From Genesis to Revelation” si scos pe piata in martie 1969.

Puternic ancorati in activitatea muzicala, baietii de la Genesis au hotarat sa isi incerce norocul ca trupa profesionista; aceasta hotarare a coincis insa cu plecarea lui Silver, inlocuit de John Mayhew. Primul concert platit a avut loc in septembrie 1969, urmatoarele luni trupa concentrandu-se pe lansarea unui material nou. In scurta vreme Genesis urma sa devina una dintre primele trupe care semneaza cu Charisma. In primavara aceluiasi an au inregistrat cel de-al doilea album intitulat Trespass. Genesis a trecut prin schimbari radicale in randul membrilor, in iulie 1970 Phillips a renuntat sa mai cante ca urmare a crescandei sale fobii de scena, fiind apoi urmat de catre Mayhew.

La acel moment a intrat in scena Phil Collins, copil vedeta devenit baterist, fost membru al trupelor Hickory si Flaming Youth. Formula Genesis a fost completata prin aducerea chitaristului Steve Hackett, fost membru al trupei Quiet World. Atat prezenta acestuia cat si cea a lui Collins au imbunatatit sunetul trupei, lucru resimtit prin lansarea urmatorului lor album Nursery Crime. Teatralismul lui Gabriel conferea originalitate prestatiei scenice din acea perioada a grupului, mai cu seama cand Gabriel incepuse sa faca din ce in ce mai mult uz de folosirea mastilor si a machiajelor, obisnuind sa povesteasca istorii pentru a obisnui publicul cu stilul lor oarecum ciudat.

Lansat in toamna lui 1972, „Foxtrot” reprezinta prima mare scanteie in istoria succesului trupei Genesis, si aceasta fara sa fie evaluata doar in termeni strict comerciali. Compozitia, mai ales in cazul „Supper”s Ready” se pastrase la fel de complicata ca in mai toate cazurile de rock progresiv, iar versurile atingeau complexitatea, fiind serioase si inteligente si concurand cu textelor slabe ale altor artisti. Prestatiile live ale lui Genesis devenisera legenda si ca urmare a imensei cereri, in august 1973, Charisma a lansat pe piata „Genesis Live”, album compus din melodii interpretate la spectacolele sustinute atat in Leicester cat si in Manchester si inregistrate in principal pentru o emisiune radiofonica din America. In 1973 apare „Selling England by the Pound”, cel mai complicat album al lui Genesis de pana acum.

Lansarea ambitiosului dublu LP „Genesis The Lamb Lies Down on Broadway” de la sfarsitul lui 1974 marcheaza culmea istoriei timpurii a grupului. In luna mai 1975 Gabriel anunta ca este pe cale sa paraseasca Genesis ca urmare a motivelor sale personale. Trupa incearca sa audieze cativa posibili inlocuitori, desi devine clar ca membrii ramasi il prefera in unanimitate pe Collins. Sub formula unui cuartet, Genesis revine in studiourile de inregistrare in luna octombrie 1975 pentru a incepe lucrul la noul lor album. „Trick of the Tail” ocupa locul trei in Anglia si pozitia 31 in America, cea mai inalta pozitie de pana atunci pentru unul dintre albumele Genesis, succes care avea sa-i uimeasca atat pe critici cat si pe fani care nu erau in stare sa conceapa Genesis fara Peter Gabriel.

Parea ca grupul este pe cale sa atinga un succes extraordinar prin albumul din 1977 „Wind and Wuthering”. Inainte de lansarea unui nou album live „Seconds Out” Hackett anunta plecarea sa, urmand ca in turneul american si european sa fie inlocuit de catre Daryl Steurmer. In 1978 Genesis lanseaza albumul „And Then There Were Three”, album care se dezice de rockul progresiv in favoarea unui sound pop mult mai lin, accesibil si mai putin ambitios. Dupa ce membrii se implica in multiple proiecte solo trupa se reuneste pentru albumul din 1980 „Duke”.

Transformarile continue in sunetul trupei ajuta Genesis sa devina un fenomen de amploare. Lansat la sfarsitul lui 1981, „Abacab” urma sa fie urmatorul succes iar „Genesis” din 1983 devine cel de-al doilea album vandut in Statele Unite in peste un milion de exemplare. Doi ani mai tarziu Genesis se autodepaseste cu cel mai de succes album al sau pana la acel moment – „Invisible Touch” – castigator al unui disc de platina. Lansarea acestuia a coincis cu cel mai mare turneu din istoria grupului, o serie de concerte in aer liber care au inclus grupul in randul altor cantareti faimosi: The Rolling Stones si The Grateful Dead. Albumul din 1991 „We Can`t Dance” a debutat in Anglia pe prima pozitie si a ajuns pe pozitia a patra in America, acesta urmand sa fie ultimul album al lui Collins alaturi de Genesis, locul sau fiind luat de Ray Wilson, solistul de la Stiltskin. In 1997 Genesis lanseaza „Calling All Stations”, un album in stil art rock. Din pacate nici criticii si nici fanii nu au fost prea entuziasmati de acest album al carui turneu promotional a fost in egala masura un insucces. In comparatie insa cu marea deziluzie „Calling All Stations” mult asteptatul set retrospectiv intitulat „Archives, Vol.1: 67-75” a fost bine primit de public.

Articol preluat de Radio Decibel Tecuci de pe : BestMusic.ro

Lasă un răspuns