Muzica, un altfel de drog

Placerea muzicii Placerea intensa pe care o simtim atunci cand ascultam o muzica ce ne “merge la suflet” are si efecte cat se poate de concrete si masurabile. Aceasta genereaza secretia de dopamina, un neurotransmitator asociat cu senzatia de placere provocata de sporturile extreme, preparatele gustoase, actul sexual, bani si droguri.
Dopamina este ingredientul de baza al “mecanismului de recompensare”, mecanism ce are rolul de a stimula anumite comportamente indispensabile supravietuirii (alimentatie), sau de care depind prosperitatea, succesul (“lupta” pentru bani). Cercetatorii de la o universitate canadiana si-au concentrat atentia asupra legaturii dintre o placere abstracta, cum este cea produsa prin ascultarea muzicii, si dopamina. In acest scop, oamenii de stiinta au selectat 10 voluntari care au experimentat senzatia unor “frisoane” – semnul unei placeri extreme – in timp ce ascultau muzica.
Oamenii de stiinta canadieni au reusit sa masoare secretia de dopamina si activitatea cerebrala in timp ce voluntarii ascultau muzica preferata. In acelasi timp, au fost obtinute si datele privind ritmul cardiac si cel respirator al voluntarilor, temperatura corporala a acestora si declansarea frisoanelor de placere la nivelul epidermei.
Potrivit rezultatelor acestui studiu, dopamina este secretata atat in perioada de anticipare a placerii produse de muzica ascultata, cat si in timpul declansarii “frisonului de placere”, considerat momentul de varf din punct de vedere emotional. Este vorba despre 2 procese fiziologice distincte, ce implica zone diferite ale creierului.
In momentul in care s-a inregistrat maximul de placere, s-a activat nucleul accumbens, implicat in senzatia de euforie, cauzata de administrarea unor psihostimulente precum cocaina. Cu putin timp inainte, in momentul de anticipare, secretia de dopamina a fost inregistrata intr-o alta zona a creierului – nucleul caudat.
Secretia de dopamina variaza in functie de intensitatea emotiei si a placerii resimtite, in comparatie cu cea din timpul ascultarii unei “muzici neutre”.
“Rezultatele noastre ne ajuta sa explicam motivele pentru care muzica are o valoare atat de mare in toate societatile umane”, au afirmat cercetatorii. Acest studiu ne permite sa intelegem mai bine “de ce muzica poate fi folosita cu mare eficienta in timpul unor ritualuri, in marketing si in filme, cu scopul de a induce o stare hedonica”, au mai precizat autorii studiului.

Sursa: safiitusanatos.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?