Rolling Stones

Rolling Stones – pionieri ai blues-ului rock&roll

  Cand trupa Rolling Stones se autointitula cea mai buna trupa rock&roll din lume la sfarsitul anilor ’60, nu erau deloc modesti, trupa aratase ca-si merita din plin aceasta eticheta.  

Raspunzand invaziei britanice a Beatles-ilor, Stones au devenit pionieri ai blues-ului rock&roll, stil care va defini in cele din urma inceputurile hard-rock-ului. Prin „rautatea” sa latenta, Mick Jagger a devenit astfel prototipul frontman-ului rock, temperandu-si aspectul de „showman” macho printr-un iz ironic, detasat, in timp ce Keith Richards si Brian Jones puneau bazele dialogului ritmic al chitarilor.

Avand in plus si avantajul unei sectiuni ritmice bazata pe basistul Bill Wyman si tobosarul Charlie Watts, Stones au devenit trupa britanica reprezentativa blues-ului britanic, eclipsand contemporani precum Animals sau Them.

De-a lungul carierei lor, Stones nu au abandonat niciodata blues-ul, insa imediat ce au devenit populari in Marea Britanie au inceput sa experimenteze noi directii muzicale, incorporand pop-ul britanic al contemporanilor Beatles, Kinks sau The Who.

Dupa o scurta „idila” cu muzica psyhidelica, Stones au revenit la sfarsitul anilor ’60 la forma unui cvintet scufundat in blues hard-rock. Cochetand deja cu rock&roll-ul, mai ales in contextul destramarii visului hippie, Stones au inceput sa reflecte noua cultura rock.

Aceasta nu s-a intamplat insa fara dificultati.

La putin timp dupa ce a fost dat afara din trupa, Jones a fost gasit mort in piscina sa, iar la un concert gratuit din Altamont in 1969 un participant a fost omorat. Nu s-au oprit insa.

In urmatorii 30 de ani au continuat sa inregistreze si sa concerteze si in pofida faptului ca piesele lor nu au fost intotdeauna blockbuster-uri, au stiut sa se pastreze drept cea mai „vizibila” trupa a erei.

De-a lungul existentei lor, Mick Jagger (voce) si Keith Richards (chitara, voce) au ramas „inima” Rolling Stones. Perechea s-a intalnit inca pe cand cei doi erau niste pusti la Scoala primara din Dartford Maypole County.

S-au revazut in 1960 datorita unui prieten comun Dick Taylor, care era coleg la Scoala de Arte cu Richards. In acest timp, Jagger studia la School of Economics din Londra si canta impreuna cu Taylor in trupa blues Little Boy Blue and the Blue Boys. La scurt timp, Richards li s-a alaturat.

Un an mai tarziu vor intalni pe Brian Jones, originar din Cheltenhamm care renuntase la scoala pentru a putea sa cante la saxofon si clarinet. Inca dinainte de a deveni un cunoscut al scenei blues britanice, Jones era cunoscut pentru viata sa „salbatica”. La varsta de 16 ani a fugit in Scandinavia, avand deja doi copii nelegitimi. I-a cunoscut pe Jagger si Richards in clubul Ealing Blues Club, unde canta.

Impreuna cu tobosarul Tony Chapman, noul grup a inregistrat un demo. Dupa ce EMI a respins caseta, Taylor paraseste trupa, inscriindu-se la Colegiul Regal de Arta. Mai tarziu va forma Pretty Things.

Inainte insa de a pleca din trupa, tinerii s-au numit The Rolling Stones, inspirandu-se dintr-un cantec Muddy Waters. Prima lor reprezentatie a avut loc la Clubul Marquee din Londra in data de 12 iulie 1962. La acea vreme, din trupa faceau parte Jagger, Richards, pianistul Ian Stewart, tobosarul Mick Avory si Dick Taylor revenit pentru o scurta perioada.

La cateva saptamani de la eveniment, Taylor a fost inlocuit cu Bill Wyman care mai cantase alaturi de grupul Cliftons.

Avory va pleca si el, locul lui fiind luat de Tony Chapman, care nu a satisfacut. Dupa cateva luni de tatonari, a fost recrutat Charlie Watts. Cele 8 luni petrecute de Rolling Stones in clubul Crawdaddy au adus atentia lui Andrew Loog Oldham, care le va deveni manager. Acesta a venit cu ideea ca Rolling Stones sa pozeze in imaginea de baieti „rai” – in opozitie cu „aranjatii” de la Beatles.

Stewart a trebuit astfel sa paraseasca grupul, fara insa sa dispara complet din viata lui, el cantand in diferite ocazii cu trupa pana la moartea sa in 1985. Cu ajutorul lui Oldham, Rolling Stones vor semna cu Decca Records. Apare astfel primul single un cover dupa Chuck Berry – „Come On”.

De aici pana la primul lor hit in 1964 – „Not Fade Away” nu a mai fost decat un pas. In acest timp, trupa se „bucura” si de ceva publicitate negativa, presa scriind nu de putine ori despre scandalurile provocate si scenele indecente in care apareau.

In acest context, apare primul lor album, ce le purta numele, in primavara lui „64. A urmat un turneu in Statele Unite si faima crescanda. In iunie 1964, trupa lanseaza primul lor single original – „Tell Me (You’re Coming Back)” – devenit si primul lor hit number one in topurile americane.

Acesta nu a fost decat inceputul carierei de compozitori a lui Jagger si Richards, ei impingand limitele fata de originile blues catre o amprenta mai personala.

In 1966, Stones raspund celor de la Beatles cu primul lor album original – „Aftermath”.

In februarie 1967, Jagger si Richards sunt arestati pentru posesie de droguri, trei luni mai tarziu Jones calcand si el stramb. Toti trei au fost condamnati la inchisoare cu suspendare. Influentele psihidelice au fost de scurta durata.

La inceputul lui 1968, ei l-au concediat pe Oldham, in locul lui venind un nou manager Allen Klein. Schimbarea s-a materializat in sunetul nou promovat si anume unul dus mai mult spre rock&roll.

Jones paraseste trupa pe 9 iunie 1969, motivand diferente artistice intre el si restul trupei. Pe 3 iulie a fost gasit mort in piscina din curtea casei sale. Locul lui fusese deja ocupat pe Mick Taylor un fost chitarist al grupului Bluesbreakers.

Imediat dupa filmarile pentru „Ned Kelly” in Australia la inceputul anului 1969 la care Mick Jagger a luat parte, Rolling Stones au pornit intr-un nou turneu prin State. La sfatul celor de la Grateful Dead, Stones au angajat pentru securitate Hell Angels.

In timpul concertului din Altamont, agentii de paza au ucis un tanar de culoare, Meredith Hunter. Trupa se va retrage pentru o vreme din lumina reflectoarelor, lansand in aceasta perioada „Sympathy for the Devil”.

In 1970, ei vor infiinta propria casa de discuri Rolling Stones Records, asimilata de catre Atlantic Records. In acest an, Jagger va juca in filmul „Performance” (sub regia lui Nicolas Roeg) si se va casatori cu modelul Bianca Perez Morena de Macias. Primul album lansat de catre propria casa de discuri („Sticky Fingers”) va purta mai mult amprenta lui Keith Richards.

Drumurile celor doi exponenti Rolling Stones au inceput sa se desparta, Jagger devenind din ce in ce mai mult parte integranta a inaltei societati, in timp ce Richards se confrunta cu dependenta fata de droguri.

In anii „70, toti membrii au initiat proiecte solo. In „77, Richards este arestat impreuna cu sotia sa Anita Pallenberg pentru posesie de droguri. S-au reunit in 1978 pentru a inregistra „Some Girls” – un raspuns la noile tendinte punk, new wave si disco.

Anii ’80 – prezent

„Tattoo You” a fost ultimul disc Rolling Stones care s-a impus in mod clar in topurile de specialitate. Incepand cu „Undercover” (1983), duo-ul Jagger Richards a inceput sa intre in conflict pe tema directiei ce trebuia urmata. Daca Jagger isi dorea ca Stones sa urmeze trend-urile contemporane,

Richards insista pentru fidelitatea fata de trecutul rock al trupei.

Dupa lansarea discului „Flashpoint”, Bill Wyman paraseste trupa. Isi va publica cativa ani mai tarziu memoriile. Grupul va reveni abia in 1994, cu basistul Darryl Jones, care mai cantase inainte cu Miles Davis si Sting.

In 2005, Rolling Stones pornesc in turneul mondial „A Bigger Bang”, incheiat in 2006, ce a realizat vanzari record in istoria muzicii.

Discografie ROLLING STONES

The Rolling Stones No.1
The Rolling Stones No.2
The Rolling Stones Greatest Hits
Out of Our Heads
December’s Children
Big Hits (High Tide and Green Grass)
Aftermath
Got LIVE if you Want it!
Between the Buttons
Flowers

Their Satanic Majesties’ Request
Beggar’s Banquet
Through the Past, Darkly
Let it Bleed
Get Yer Ya-Ya’s Out!
Sticky Fingers

Hot Rocks
Exile On Main Street
More Hot Rocks
Goat’s Head Soup
It’s Only Rock ‘n’ Roll
Metamorphosis

Rolled Gold
Made In THe Shade
Black and Blue
Love You Live
Some Girls

Time Waits For No One
Emotional Rescue
Sucking in the Seventies
Tatoo You
Undercover

Dirty Work
Rewind
Steel Wheels
Flashpoint
Jump Back

Stripped
Rock and Roll Circus
Bridges To Babylon
No Security
A Bigger Band

Sursa: Metalhead.ro

Lasă un răspuns