Willie Nelson o legenda vie a muzicii country

Willie Nelson – A cântat la aceeaşi chitară mai bine de 50 de ani

Willie Nelson (născută la 30 aprilie 1933) este un cântăreț, autor, poet , actor și activist de țară american , originar din Abbott, Texas. A atins cea mai mare faimă în timpul mișcării țării în afara legii din anii 1970 , dar rămâne emblematic, mai ales în cultura populară americană.

Nelson sa născut și a crescut în Abbott, Texas, fiul lui Myrle și Ira D. Nelson, proprietar al unei piscine. Bunicii săi William Alfred Nelson și Nancy Elizabeth Smothers i-au dat lecții de muzică prin poștă, începând cu vârsta de șase ani.

A scris primul cantec la șapte ani și a jucat la o trupă locală la vârsta de nouă ani. Willie a cântat chitara, în timp ce sora lui Bobbie a cântat pianul. La întâlnit pe Bud Fletcher, un violoncelist, și, în timp ce era încă în liceu, a format o trupă, The Bohemian Fiddlers, care a inclus doi dintre frații săi.

Nelson a participat la organizația națională FFA (cunoscută anterior ca viitorii fermieri din America) în timpul liceului.

Începând cu liceul, Nelson a lucrat ca disc jockey pentru posturi de radio locale. Nelson a avut momente de DJ scurte cu KHBR în Hillsboro, Texas, și mai târziu cu KBOP în Pleasanton, Texas, precum și cântând concerte în baruri honky tonk .

Nelson a absolvit liceul Abbott în 1951. A intrat în Forțele Aeriene în același an, dar a fost eliberat după nouă luni din cauza problemelor de spate. Apoi a studiat agricultura la Universitatea Baylor timp de un an în 1954.

În 1956, Nelson sa mutat la Vancouver, Washington, pentru a începe o carieră muzicală, înregistrând ” Lumberjack”, scrisă de Leon Payne . Singlul vândut destul de bine, dar nu a stabilit o carieră. Nelson a continuat să lucreze ca post de radio în Vancouver și să cânte în cluburi.

A vândut o melodie numită „Family Bible” pentru 50 de dolari; piesa a fost un succes pentru Claude Gray în 1960, a fost acoperită pe scară largă și este adesea considerată o muzică clasică Gospel .

Nelson sa mutat la Nashville în 1960, dar nu a reușit să semneze un contract important cu vreo casa de discuri. Cu toate acestea, el a primit un contract de publicare la revista Pamper Music. În timp ce se jucau cu Ray Price și Cherokee Cowboys, multe dintre melodiile lui Nelson au devenit hituri pentru unele dintre cele mai mari vedete ale țării și ale muzicii pop de atunci. Aceste melodii includ: ” Funny How Time Slips Away ” ( Billy Walker ), ” Hello Walls ” ( Faron Young ), ” Pretty Paper ” ( Roy Orbison ) și cel mai faimos ” Crazy ” ( Patsy Cline ).

El nu a reușit însă să-și mențină ritmul, iar terenul de carieră al lui Nelson sa oprit. Înregistrările de demo de la anii săi, ca compozitori pentru muzica de la Pamper Music, au fost descoperite și lansate mai târziu ca Crazy: The Demo Sessions în 2003.

În 1965, Nelson sa mutat la RCA Victor Records și sa alăturat Grand Ole Opry. El a lansat un șir de caractere standard, la mijlocul anilor ’60 Nashville Sound -inspired albume de țară, cea mai mare parte produse de Chet Atkins . El a avut o serie de hit-uri de nivel mediu pe parcursul restului anilor 1960 și începutul anilor ’70, înainte de a se retrage și de a se muta în Austin, Texas.

La mijlocul anilor 1970, Nelson a cumpărat proprietăți în apropierea lacului Travis din Austin și a transformat Pedernales Country Club în studioul Perdernales. Studioul a suferit renovări de ultimă oră la mijlocul anilor 1990, și mulți artiști de top au fost înregistrați acolo. Facilitățile sale includ un teren de golf cu 9 găuri, terenuri de tenis și o piscină de dimensiuni olimpice.

Nelson a semnat cu Atlantic Records și a lansat Shotgun Willie în 1973, care a câștigat recenzii excelente, dar nu sa vândut bine. Phases and Stages (1974), un album conceptual inspirat din divorțul său, a inclus single-ul ” Bloody Mary Morning „. Nelson sa mutat apoi în Columbia Records, unde a primit un control creativ complet asupra operei sale.

Rezultatul a fost albumul conceput de critici, extrem de popular, Red Headed Stranger (1975). Cu toate ca Columbia nu a reusit sa lanseze un album cu acompaniament in primul rand o chitara si un pian, Nelson a insistat (cu ajutorul lui Waylon Jennings ) si albumul a fost un hit imens, partial pentru ca a inclus o coperta populara a ” Blue Eyes Crying in the Ploaia „(scrisă de Fred Rose în 1945). „Ochi albastri plangand in ploaie” a devenit primul numar al lui Nelson, lovit ca si cantareata.

În 1978, Nelson a lansat încă două albume de platină. A fost produs de Booker T. Jones . Deși majoritatea observatorilor au prezis că Stardust i-ar distruge cariera, el a devenit unul dintre cele mai de succes înregistrări.

Anii 80 au văzut o serie de single-uri: ” Midnight Rider ” (1980, coperta piesei Allman Brothers , înregistrată de Nelson pentru coloana sonoră The Electric Horseman ), ” On the Road Again ” (1982) din filmul Honeysuckle Rose și „To All the Girls I’ve Loved Before” (un duet cu Julio Iglesias ). Au existat și mai multe albume populare, inclusiv Pancho & Lefty (1982, cu Merle Haggard ), WWII (1982, cu Waylon Jennings ) și Take to the Limit(1983, cu Waylon Jennings).

La mijlocul anilor 1980, Willie Nelson, Waylon Jennings, Kris Kristofferson și Johnny Cash formează un grup numit The Highwaymen . Au obținut un succes neașteptat de mare, inclusiv vânzările de platină și turnee la nivel mondial. Între timp, el a devenit din ce în ce mai mult implicat în activitatea de caritate, cum ar fi cântând pe ” We are the World single” în 1984 și stabilirea concertelor „Farm Aid” în 1985.

În 1990, Serviciul de venituri interne (IRS) a înmînat lui Nelson factura pentru suma de 16,7 milioane de dolari pentru impozite neincasate și a confiscat cea mai mare parte a activelor sale pentru a plăti taxele.

El a dat în judecată firma de contabilitate Price Waterhouse, susținând că l-au indrumat catre paradisuri fiscale care ulterior nu au fost recunoscute ca fiind legale. Procesul a fost soluționat pentru o sumă nedivulgată. Datoriile sale au fost plătite până în 1993.

El a lansat Across the Borderline în 1993, cu oaspeții Bob Dylan , Sinéad O’Connor , David Crosby , Bonnie Raitt , Kris Kristofferson și Paul Simon .

Nelson a primit premiul Kennedy Center Honours in 1998. O televiziune de staruri speciala care sarbatoreste cea de-a 70-a aniversare difuzata in 2003.

În 2007, Willie Nelson a interpretat cu trumpetul de jazz Wynton Marsalis într-un concert la Lincoln Center din New York, o zi comemorată în anul următor, atât cu un disc compact (cu titlul Two Men With The Blues ), cât și DVD.

De asemenea, în 2008, Willie Nelson a colaborat cu câștigătorul concursului World Idol Kurt Nilsen din Norvegia și a înregistrat duetul clasic american ” Lost Highway „. Duetul a ajuns în fruntea clasamentelor din Norvegia și a fost interpretat live pentru prima dată când Nelson a făcut o apariție surpriză la show-ul lui Nilsen la Hamar, pe 2 mai.

În 2004, Nelson și soția sa, Annie, au devenit parteneri cu Bob și Kelly King în construirea a două fabrici bio-diesel din Pacific, unul în Salem, Oregon, iar celălalt în Carl’s Corner, Texas (fabrică din Texas a fost fondată de Carl Cornelius , un vechi prieten Nelson).

În 2005, Nelson și câțiva alți parteneri de afaceri au format Willie Nelson Biodiesel („Bio-Willie”), o companie care comercializează bio-motorină pentru a opri camioanele. Combustibilul este fabricat din ulei vegetal (în principal ulei de soia) și poate fi ars fără modificări în motoarele diesel.

Nelson este copreședintele consiliului consultativ al Organizației Naționale pentru Reforma Legilor Marijuanei (NORML). El a colaborat cu NORML de ani de zile pentru legalizarea marijuanei și a produs reclame pentru NORML care au apărut în programele TV Pot.

De asemenea, a înregistrat o serie de reclame radio pentru organizație. În 2005, Nelson și familia sa au găzduit primul turneu anual „Willie Nelson & NORML Benefit Golf”, care a apărut pe coperta revistei High Times.

Pe 9 ianuarie 2005, Nelson a făcut un concert întreg la Austin Music Hall pentru a beneficia de victimele cutremurului din Oceanul Indian din 2004. Tsunami Relief Austin în Asia a ridicat aproximativ 120.000 de dolari pentru UNICEF și alte două organizații.

Nelson a fost un susținător al campaniei lui Kinky Friedman în alegerile guvernamentale din Texas din 2006. În 2005, el a înregistrat o reclamă radio solicitând sprijin pentru a pune pe Friedman pe buletinul de vot ca un candidat independent.

Friedman ia promis lui Willie un loc de muncă în Austin ca șef al unei noi Comisii pentru energie din Texas din cauza sprijinului lui Nelson pentru biocombustibili. (Friedman a fost pe buletinul de vot, dar a ajuns pe locul patru cu 12,43%, pierzând cu republicanul Rick Perry).

Willie Nelson este un administrator onorific al Muzeului Internațional de Pace de la Dayton.

Willie Nelson este un avocat pentru cai și tratamentul lor. El a organizat o campanie de promovare a Legii americane de prevenire a sacrificării de cai (HR 503 / S. 311) la Institutul pentru Protecția Animalelor. Este membru al consiliului de administrație și a adoptat un număr de cai de la Habitat for Horses.

Willie Nelson a fondat Institutul de Cercetare pentru Pace Willie Nelson în aprilie 2007. Nelson și fiica sa, Amy Nelson, au scris o piesă numită ” O soluție pașnică „, pe care au lansat-o în domeniul public și au încurajat artiștii să-și facă propria versiune a piesei el va fi prezent pe site-ul Institutului.

Nelson pune la îndoială povestea oficială a ceea ce sa întâmplat pe 11 septembrie. Pe 4 februarie 2008, Nelson a apărut la emisiunea de radio a lui Alex Jones și a vorbit despre atacurile asupra Statelor Unite pe 11 septembrie 2001, afirmând convingerea că Turnurile Gemene și WTC7 au fost implodate:

„Am văzut o cădere și era atât de simetrică, am spus să așteptați un minut pe care tocmai l-am văzut săptămâna trecută la cazinoul din Las Vegas și vedeți aceste implozii tot timpul și următoarea a căzut și am spus iadul există un altul – și ei încearcă să-mi spună că un avion a făcut-o și nu pot merge cu asta „.

În 2002, Nelson a semnat un acord pentru a deveni purtătorul de cuvânt oficial al casei Texas Roadhouse, un lanț rapid de restaurante din Statele Unite. De atunci, Nelson a promovat foarte mult lanțul, inclusiv o rețea specială pentru alimente.

Între timp, Texas Roadhouse a instalat „Cornerul lui Willie” în mai multe locații, care sunt o secțiune dedicată lui Nelson și decorate cu memorabile.

Sursa: last.fm
Foto: pollstar.com