Led Zeppelin

Led Zeppelin a luat nastere din cenusa formatiei The Yardbirds

  Led Zeppelin – formata in Iulie 1968, in Anglia. Led Zeppelin a luat nastere din cenusa formatiei The Yardbirds.

Jimmy Page s-a alăturat formaţiei spre sfârşit, jucând un rol important în ultimul lor album (Little Gems – 1967), care a inclus unele părţi la chitara ale lui John Paul Jones. În vara lui 1968, Keith Relf şi James McCarty au plecat de la The Yardbirds, lăsând lui Jimmy Page şi Chris Dreja (chitara bass) drepturile asupra numelui formaţiei şi obligaţia unui nou tur în toamna aceluiaşi an.

Page a pornit căutările pentru un nou vocalist şi baterist. Iniţial, a dorit să-l ia pe Terry Reid şi pe bateristul formaţiei Procol Harum, B.J. Wilson, dar nici unul dintre aceştia nu s-a putut alătura formaţiei.

Reid a sugerat să-l contacteze pe Robert Plant, care cântă cu o formaţie numită Hobbstweedle. După ce l-a auzit cântând, Plant l-a rugat pe Page să se alăture formaţiei. În aceasi luna Chris Dreja a renunţat la noul proiect.

După plecarea acestuia, John Paul Jones s-a alăturat formaţiei că bassist. Plant i-a sugerat lui Page să-l coopteze pe John Bonham, bateristul fostei formaţii a lui Plant, The Bând Of Joy. Bonham a trebuit convis să se alăture formaţiei, datorită faptului că era deja curtat de alţi artişti, care îi ofereau mult mai mulţi bani.

În septembrie, Bonham s-a decis să se alăture formaţiei. Sub numele de The New Yardbirds, formaţia şi-a îndeplinit datoriile lăsate de fosta formaţie Yardbirds la sfârşitul lunii septembrie. În luna următoare, au înregistrat albumul de debut în mai puţin de 30 de ore. Tot în aceasi luna, formaţia şi-a schimbat numele în Led Zeppelin.

Formaţia şi-a asigurat un contract cu Atlantic Records în Statele Unite înainte de sfârşitul anului. La începutul anului 1969, Led Zeppelin a pornit în primul lor turneu american, care a pavat calea pentru albumul lor de debut. La două luni de la lansare, Led Zeppelin I a urcat în U.S. Top Ten.

Tot în anul 1969, formaţia a plecat în turneu în Anglia şi SUA. În timpul petrecut pe drum, au înregistrat piesele pentru cel de-al doilea album al lor, Led Zeppelin II, care a fost lansat în Octombrie 1969. Ca şi albumul precedent, Led Zeppelin II a fost un succes instant, fiind în topuri timp de două luni de la lansare şi petrecând şapte săptămâni pe primul loc.

Albumul a ajutat la consolidarea renumelui formaţiei, iar trupa a petrecut următorul an în turnee. Sunetul formaţiei a câştigat în profunzime cu noul album – Led Zeppelin III. Lansat în Octombrie 1970, albumul e presărat de influenţe folk britanice. Pasiunea formaţiei pentru folk şi mitologie s-a observat şi în al patrulea album al lor, Led Zeppelin IV, lansat în 1971.

Acest album a avut parte de diversitate muzicală, de la rockul zdrobitor al melodiei „Black Dog” la folkul din „The Battle Of Evermore”, la fel şi Stairway To Heaven, care a format podul dintre cele două genuri. Stairway To Heaven a fost un hit instant la radio, până la urma devenind cel mai de succes cântec din istoria radioului; cântecul nu a fost lansat că single vreodată.

Deşi albumul nu a ajuns pe locul I în SUA, Led Zeppelin IV a fost cel mai bun album din toate timpurile, vânzările ajung la 16 milioane de copii în următoarele două decenii şi jumătate.

Led Zeppelin au pornit în turnee ca să promoveze albumele III şi IV, dar au susţinut mai puţine concerte decât la celelalte turnee, concentrându-se mai mult asupra spectacolelor în oraşe mari. Lansat în 1973, Houses Of The Holy continua experimentele muzicale ale formaţiei, ce cuprind influenţe funk sau raggae alături de rockul şi folkul specific formaţiei.

Succesul albumului Houses Of The Holy a pus la cale un turneu prin SUA care a doborât recorduri de box-office, multe dintre ele fiind deţinute de formaţia The Beatles. Concertul de la Madison Square Garden din luna iulie a fost folosit pentru realizarea filmului The Songs Remains The Same, care a fost lansat trei ani mai târziu.

După turneul din 1973, Led Zeppelin a petrecut un an calm în 1974, fără concerte sau albume noi. În schimb, au stabilit propria casă de discuri, Swan Song, care a lansat, pe lângă albumele următoare ale formaţiei, şi albume ale lui Dave Edmuns, Bad Company, The Pretty Thing, etc. Physical Graffiti, un album dublu lansat în 1975, a fost primul lansat de Swan Song.

Albumul a fost un succes imediat, urcând în topuri atât în SUA cât şi în Anglia. Led Zeppelin au lansat într-un turneu major în SUA, dar totul a fost anulat în momentul în care Robert Plant şi soţia sa au suferit un accident major de maşină în timpul vacanţei lor în Grecia, iar turneul a fost anulat pentru recuperarea lui Plant.

Led Zeppelin s-a întors în 1976 cu albumul Presence. Deşi albumul a debutat pe primul loc în topurile din SUA şi Anglia, aprecierile nu au fost călduroase, în comparaţie cu primirea filmului The Song Remains The Same, care a fost lansat în toamna anului 1976. Led Zeppelin s-au întors pentru un turneu în America în primăvara anului 1977.

După câteva luni, fiul de 6 ani al lui Plant, Karac, a murit din cauza unei infecţii la stomac. Led Zeppelin au anulat imediat restul spectacolelor, dând naştere zvonurilor despre viitorul formaţiei. Pentru o vreme, s-a crezut că Led Zeppelin s-a destrămat. Robert Plant şi-a petrecut timpul în izolare, până la sfârşitul verii lui 1978, când au început înregistrările la studiorile Polar din Suedia.

Un an mai târziu, formaţia a cântat în câteva turnee scurte în Europa, în Suedia, Germania, Olanda şi Belgia. În august 1979, Led Zeppelin a ţinut două concerte mari la Knebworth; acestea au fost ultimele concerte pe pământ englezesc.

În Through The Ouţ Door, al 8-lea album al formaţiei, a fost lansat într-un final în 1979. A urcat imediat pe primul loc în Anglia şi SUA. În mai 1980, Led Zeppelin pleacă în ultimul lor turneu european. În septembrie, au început repetiţiile pentru un turneu american.

Pe 25 septembrie 1980, John Bonham a fost găsit mort, după o beţie cruntă, a leşinat şi s-a înecat în propria vomă. În decembrie 1980, Led zeppelin au anunţat că se destrama, din moment ce nu mai puteau continua fără Bonham.

După destrămarea formaţiei, membrii rămaşi, şi-au început cariera solo. John Paul Jones a scos un album solo, Zooma, în 1999. După înregistrarea coloanei sonoră la Death Wish II, Jimmy Page lansează compilaţia Coda în 1982.

În acelaşi an, Robert Plant şi-a început cariera solo cu albumul Pictures At Eleven. În 1984, Page şi Plant se reunesc pentru puţin timp într-un „all star oldies bând”, numit The Honeydrippers. După înregistrarea unui EP alături de The Honeydrippers, Plant de întoarce la cariera solo, iar Page, împreună cu Paul Rogers (ex Bad Company), formează grupul The Firm.

În 1985, Led Zeppelin se reunesc pentru un concert (Live Aid), dând naştere zvonurilor despre reuniunea formaţiei; aceasta nu s-a realizat vreodată. În 1988, trupa s-a adunat pentru aniversarea de 25 de ani a casei de discuri discuri Atlantic.

În 1989, Page prelucrează mare parte din piesele formaţiei, pentru lansarea unui Box Set în 1990, numit Led Zeppelin. Acesta a devenit cel mai bine vândut Box Set al tuturor timpurilor, care a fost urmat trei ani mai târziu de un alt box set, ce conţinea zece discuri, numit The Complete Studio Recordings.

În 1994, Jimmy Page şi Robert Plant s-au reunit pentru înregistrarea unui mini-concert la MTV Unplugged, care a fost lansat în toamna anului 1994. Deşi albumul a fost a devenit Platinum, vânzările au fost dezamăgitoare luând în considerare aşteptările unei reuniuni a formaţiei.

În anul următor, Page şi Plant au pornit într-un turneu internaţional de succes, care a dus la apariţia albumului Walking Into Clarksdale. Surprinzător, albumul a fost primit cu răceală, iar Page şi Plant şi-au încheiat reuniunea la scurt timp după, încă o dată plecând pe căi separate.

Alte compilaţii Led Zeppelin au văzut lumina zilei la sfarsitula anilor „90, şi anume BBC Sessions în 1997, iar în 1999 prima colecţie cu adevărat „Best Of”: 1999 – Early Days: Best Of vol. 1 şi Latter Days: The Best Of vol. 2 în anul 2000. Simbolice pentru Led Zeppelin au rămas Robert Plant pentru vocea sa de neegalat şi magia chitarei lui Jimmy Page, care este, fără îndoială, unul dintre cei mai buni chitarişti din istoria muzicii rock.

Discografie Led Zeppelin

Studio Albums

1969 Led Zeppelin I
1969 Led Zeppelin II
1970 Led Zeppelin III
1971 Led Zeppelin IV
1973 Houses of the Holy
1975 Phisical Graffiti
1976 Presence
1979 In Through The Out Door

Live, Compilation

1976 The Song Remains The Same
1980 Coda
1997 Led Zeppelin BBC Sessions
2003 How The West Was Won
1990 Remasters
1990 Profiled (Promotional interview CD)
1990 Led Zeppelin (boxed set, volume 1)
1993 Led Zeppelin (boxed set, volume 2)
1993 Complete Studio Recordings (boxed set)
1999 Early Days: Best of Led Zeppelin Volume One
2000 Latter Days: Best of Led Zeppelin Volume Two
2002 Early Days & Latter Days (2 CD set)

Filmography

1976 The Song Remains The Same
2003 Led Zeppelin (DVD)

Biografie preluata de RadioDecibel Tecuci de pe: Rockul.info

Faci un comentariu sau dai un răspuns?